Zomer 夏 季

Natuur en Seizoen invloeden


Zomer 夏季

De zomerseizoen wordt gekenmerkt door warmte en hoge vochtigheid. Warmte leidt tot meer transpiratie, om dit te matigen kan men beetje zuurhoudende fruit soorten te nemen. Verder is het belangrijk om tekort aan lichaamsvocht aan te vullen met water met snufje zout.


"Bitter gezond"

De smaak "bitter" heeft een balancerende werking tijdens de warme zomerdagen. Het neutraliseert warmte en vochtigheid, ontsteking remmen, stimuleert eetlust en vertering, bevordert bloedomloop en gezonde bloedvaten, verbetert hersenwerking. Maar ondanks de voordelen moet men het met mate nemen om de juiste lichaamsbalans te behouden(o.a. 1 tot 2 kopje thee/ koffie overdag is voldoende).


Aandachtspunten

*Hart: voor een optimaal werkende hart-functie dient men persoonlijke  balans tussen rust en beweging te doseren, denkt vaker bewust aan pauzes en bioritme.


* Milt/ Maag: door lange dagen en weeromstandigheden krijgt men vaak te kort aan energie en eetlust. Probeert het te verhelpen door de volgende adviezen op te volgen:


1. Eet licht, vetarme en makkelijk verteerbare voedsel te nemen.


2. Zorgt goed voor de milt en de maag: meer rust tijdens en vlakna de maaltijden(tip: de hersenen op standby zetten, want bij veel inspanning nemen ze te veel energie weg bij de milt en de maag).


3. Vermijdt gekoelde dranken of voedsel; omdat ons binnenlichaam optimaal werkt op temperatuur rond 37graden.


4. Vermijdt het zon rond de middaguren.


5. Voorkomt overmatig vochtverlies, en op tijd aanvullen.Verder is de zomer de juiste tijd om volgende te laten behandelen:


- Koude ledenmaten/ lichaam.


- Energie tekort, lusteloosheid en stijfheid.


- Diverse disbalans(incl. lichaamsgewicht).