Winter 冬 季

Natuur en Seizoen invloeden


Winter 冬季

Naarmate de buitentemperatuur steeds lager komt te liggen, is het verschil met de kamertemperatuur steeds groter. Verder spelen in de ochtend en ´s avonds de frisheid en winderigheid een belangrijk rol bij verkoudheid.


Het is dus verstandig om zich beter aan te kleden om het lichaam in de koud voldoende warmte te bieden. Vooral een warme sjaal kan je kielgebied goed beschermen tegen het besmetingsrisico van griepvirus(deze virus groeien sneller onder 37 graden in ons lichaam).


De nieren

De warmte van ons lichaam bevindt nu nog dieper binnen in het lichaam. De nieren verdienen in deze rustperiode extra rustmomenten, dat is nodig voor de lichaamsherstel en om extra energiereserve op te bouw(zoals het aanvullen energie in de merg wat van essentieel belang is voor de opbouw van de botten en de bloedcellen).


De Longen

De longen eisen in de winter ook nog een grote zorg. Ze staan in relatie met de huid en hebben ook de taak om de huid(de grootste orgaan van het licaam) hun vitaliteit te regelen. Men kan hiermee afleiden dat meeste huidaandoeningen verwijzen naar bepaalde long-afwijkingen.  De longen kunnen nu ook eerder ´verkouden` worden door te koude ledenmaten.


Naast aandoeningen in de nieren is de winter ook een aanleiding voor het verergeren van reuma(ook het opzwellen van het lichaam) en winterdepressie.


Verergering ziektes 's winters

Spieren en gewrichten

De winter brengt koude en vochtigheid met zich mee zoals verlaagde temperaturen, (smeltende) sneeuw, regen, ijsregen en laaghangende mist. Dit zijn allemaal potentieel verergerende factoren voor aandoeningen van gewrichten en spieren zoals reuma, artrose en fibromyalgie. Door de kou en de vochtigheid trekken de weefsels en de spieren rond de gewrichten zich samen wat voor pijn en ongemak kan zorgen.


CVS of chronischevermoeidheidssyndroom

In de winter is er minder zonlicht waardoor je minder energie tot je krijgt. Je ontvangt minder vitaminen van het zonnetje dat in de winter maar heel bescheiden schijnt. Je wordt daardoor sneller moe en de meeste mensen hebben dan ook meer slaap nodig in de winter. Bovendien kan de winter de symptomen verergeren bij mensen die al chronisch vermoeid zijn.


Ademhalingsproblemen

's Winters hebben mensen met ademhalingsproblemen zoals astma meer last omwille van de ongezonde koude lucht. Voeg daar nog de vaak laaghangende mist aan toe, en dan weet je dat het voor de longen geen pretje is in de winter. In stedelijke gebieden komt daar nog de smog bij te wijten aan de buitensporige luchtvervuiling.


Rugklachten

Rugproblemen worden 's winters meer benadrukt omwille van het koude weer. Zowel hernia, ischias als de ziekte van Bechterew ondervinden een negatieve invloed van het winterse weer. Mensen die last hebben van hun rug brengen in de winter dan ook regelmatig een bezoekje aan de (infrarood)sauna of kiezen voor een verblijf in een zonnig land.


Algemene tip: vitamine D en K

Vitaminen kunnen altijd nuttig zijn als het aankomt op het pantseren van lichaam en geest tegen ziektes en kwaaltjes. Typisch voor de winter is dat er minder zonlicht is: de dagen zijn korter, het weer is kouder en vochtiger, en je loopt een heleboel vitaminen D mis. Daarom kan het erg nuttig zijn om dat gebrek aan zonlicht te compenseren met voedingssupplementen. Voedingssupplementen met extra vitamine D kunnen op die manier dit tekort verhelpen waardoor je weerstand een stuk sterker is. Vitamine D is broodnodig voor je lichaam en geest; daarom kan een extra duwtje in de rug altijd helpen.


Aandachtspunten:

- de huid temperatuur aangenaam warm houden (lichaamswaarschuwing voor de koud bij kippevellen !) In geval van veel wind, koude lucht buiten is het misschien verstandig om ook een muts, sjaal en warme sokken te dragen.


- Ontbijt als een keizer, lunch als een vorst en diner in verhouding met energiebehoefte vóór het slapen. (N.B.: in alle gevallen beter om niet meer dan 80% van je maaginhoud te vullen).


- Het is nu tijd om het lichaam te voorzien van voldoende gepaste voedsel: verse streek-groenten(zoals boerenkool+ aardappels), honing, zwarte bonen(om de nierfunctie te optimaliseren), walnoten, met matig verzuurde zuivel, chinese rode suiker enz. te nemen. Vooral gember, peren en rettich zijn zeer geschikt om de longen te voeden. Hierbij is het natuurlijk verstandig om je te laten adviseren voor voedingstoffen die optimaal bij jou lichaam aansluiten(ook rekening houden met allergie en bepaalde lichaamsafwijkingen!). 


- Naast minimale fruit voldoende zuiver water (1 tot 1,5 liter per dag) aanvullen. De maat is afhankelijk van hoeveelheid transpiratie en hoe de nieren functioneren. Om het vocht sneller in het lichaam te kunnen opnemen is het toevoegen van minimale hoeveelheid zeezout een goede oplossing.

.

- Ondanks de koude periode de woonruimte wel voldoende ventileren.