Lente 春季

Natuur en Seizoen invloeden


Lente 春季

Vanaf het Chinees nieuwjaar start de lente in oost China. In Nederland zal de lente ruim een maand later beginnen  De natuur ontwaakt zich langzaam uit de winterslaap, de aarde wordt geleidelijk opgewarmt door warme luchtstromen uit het zuid-oosten. De eco-cyclus gaat weer opnieuw beginnen. De zaden gaan ontkiemen, en de dieren zijn weer opgewekt om zich voort te planten. Het nieuw jaar gaat nu definitief beginnen!


Kenmerken

In het voorjaar is de energie stroom van de lever het meest actief, hierdoor komt de energie stroom van de milt al gauw in de verdrukking te staan. Om dat te balanceren is het in de meeste gevallen raadzaam om "minder zuur en iets meer zoet te consumeren".


Tijdens de lente zijn volgende voedsel de juiste keus: gember, wortels, paprika, uien, selderij, lente uitjes, prei, tauge en anderen groene streek groenten. Verder is het van essentieel belang om de "Nier-Yang" energie aan te vullen. Dit kan men doen door juiste voedsel te nemen en balans oefeningen die "Nier-Yang" energie optimaliseren.


Aandachtspunten

* Koude wind kan ons lichaam snel binnendringen. Het is dus raadzaam om zich voldoende warm aan te kleden. Vaak krijgt men ook regelmaig droge huid en/ of zere keel, gember i.c.m. honing kan hierbij verlichting bieden.


* Naarmate de weeromstandigheid verbetert, kan men in buitenlucht meer activiteiten verrichten. De voorkeuren zijn o.a. uitstapje in de natuur, wandelen, korte fietsritje, lichaamlijke balans oefeningen zoals Tai Chi, en andere lichte sport waarbij men geen zware inspanning vergen.