Herfst 秋 季

Natuur en Seizoen invloeden


Herfst

Wisselvallig weer(warm en koud kunnen snel en sterk van elkaar afwisselen, in extreem geval kan op een dag 4 seizoen voorkomen. Verder spelen in de ochtend en ´s avonds de frisheid en winderigheid een belangrijk rol bij verkoudheid.


Het is dus verstandig om extra kleding bij zich te hebben om het lichaam voldoende warmte te bieden. Vooral een warme sjaal kan je kielgebied goed beschermen tegen het besmetingsrisico van griepvirus(deze virus groeien sneller onder 37 graden).


De Longen

De longen eisen in de herfst de meeste zorg. Ze staan in relatie met de huid en hebben ook de taak om de huid(de grootste orgaan van het licaam) hun vitaliteit te regelen. Men kan hiermee afleiden dat meeste huidaandoeningen verwijzen naar bepaalde long-afwijkingen. De warmte van ons lichaam bevindt nu steeds dieper binnen in het lichaam. De longen kunnen nu ook eerder ´verkouden` worden door te koude ledenmaten.


Naast aandoeningen in de longen is de herfst ook een aanleiding voor het verergeren van reuma(ook het opzwellen van het lichaam) en hoge bloeddruk.


Aandachtspunten:

- de huid temperatuur aangenaam houden(lichaamswaarschuwing voor de koud bij kippevellen !)


- Ontbijt als een keizer, lunch als een vorst en diner in verhouding met energiebehoefte vóór het slapen. (N.B.: in alle gevallen beter om niet meer dan 80% van je maaginhoud te vullen).


- Het is nu tijd om relatief meer streek-fruit(als tussendoortjes), verse streek-groenten, honing, azijn, walnoten, met matig verzuurde zuivel, chinese rode suiker enz. te nemen. Vooral gember, peren en retich zijn zeer geschikt om de longen te voeden. Hierbij is het natuurlijk verstandig om je te laten adviseren voor voedingstoffen die optimaal bij jou lichaam aansluiten(ook rekening houden met allergie en bepaalde lichaamsafwijkingen!). 


- Naast fruit voldoende zuiver water (1 tot 1,5 liter per dag) aanvullen. De maat is afhankelijk van hoeveelheid transpiratie en hoe de nieren functioneren. Om het vocht sneller in het lichaam te kunnen opnemen is het toevoegen van minimale hoeveelheid zeezout een goede oplossing.

.